Verhoging van BTW van 19% naar 21%

Op 1 oktober 2012 gaat het algemene (hoge) btw-tarief met 2 procent omhoog naar 21 procent. Dat er vanaf 1 oktober niet meer 19 procent maar 21 procent op de facturen moet worden vermeld, ligt voor de hand. Maar de btw-verhoging heeft ook andere consequenties.

Hebt u eraan gedacht dat specifieke acties zijn vereist bij onder andere:

1.       Doorlopende prestaties (zoals abonnementen, licenties) waarvoor vóór 1 oktober een factuur is uitgereikt of ontvangen en waarbij de doorlopende prestatie zowel vóór als na 1 oktober wordt verricht.

2.       Goederen die vóór 1 oktober zijn verkocht en na die datum worden geruild, bijvoorbeeld omdat zij niet aan de overeengekomen specificaties voldoen.

3.       En prestaties ontvangen van buitenlandse dienstverleners (van bijvoorbeeld doorlopende prestaties) waarbij de heffing van btw naar u is verlegd.

Verder is niet helemaal duidelijk in welke gevallen ondernemers nieuwe/additionele facturen moeten uitreiken of van hun leveranciers moeten vragen. Hierover zijn een aantal vragen aan het Ministerie van Financiën voorgelegd, zij werken aan een document met nieuwe vragen en antwoorden over de tariefsverhoging, die zeer binnenkort op hun website zal worden gepubliceerd. Wij houden u uiteraard van deze en andere ontwikkelingen op de hoogte.

Reacties zijn gesloten.

Zoeken
Categorieën
Meest recente berichten